GB verkent toekomst winkelcentrum ‘in de Hoftuin’
Vrijdag 7 februari jl. sprak GemeenteBelangen met Theo van Haastrecht, voorzitter van de winkeliersvereniging ‘in de Hoftuin’, en met één van de grootste ondernemers daar, Cees Verburg, franchisehouder van Albert Heijn. Met dit Rijnsburgse winkelcentrum gaat het niet goed. De leegstand neemt toe en de uitstraling is gedateerd. Gemeente en winkeliers hebben een plan om het centrum op te knappen en GB wilde weten hoe het daarmee staat.
Langzame ontwikkelingen
Verburg en Van Haastrecht benadrukken dat de wethouders en de ambtenaren van goeden wille zijn, maar dat de uitvoering minder snel gaat dan verwacht. De gemeente had in september 2013 met de winkeliers afgesproken dat ze ‘quick wins’ zou uitvoeren: de bankjes rond de Wilhelminaboom en het beeldje opknappen, de plantenbakken vervangen door bakken met bomen, een verlichtingsplan laten maken en uitvoeren en fietsklemmen plaatsen. De winkeliersvereniging zou de overkapping naar het parkeerterrein verwijderen. GB berichtte daarover oktober vorig jaar.
De winkeliers hebben de overkapping verwijderd. De gemeente heeft de bankjes opgeknapt en het verlichtingsplan goedgekeurd. Helaas kan ze het maar gedeeltelijk uitvoeren, omdat het ontwerp meer kost dan ze had begroot. De fietsklemmen heeft ze nog niet geplaatst en de plantenbakken nog niet vervangen door bakken met bomen.
Op zondag naar Noordwijk?
Ernstiger is dat door de beperking van de openingsdagen steeds meer koopkracht wegvloeit naar de omringende gemeentes. Van Haastrecht en Verburg benadrukten dat Rijnsburg economisch dreigt leeg te lopen doordat steeds meer inwoners op hun vrije zondag boodschappen doen in Noordwijk, Leiden enzovoort. Natuurlijk is dat niet de enige oorzaak. Een rol speelt ook dat ‘in de Hoftuin’ wat verstopt ligt, geen uitgesproken centrumfunctie heeft en het verzorgingsgebied maar 15.000 inwoners telt.
Rijnsburgers halen niet alleen steeds vaker hun dagelijkse boodschappen in omliggende gemeenten, maar kopen daar dan ook kleding en computers en dergelijke. En gaan daar op andere dagen in de week heen. De winkels in ‘in de Hoftuin’ verliezen daardoor elk jaar steeds meer omzet.
Het ligt niet alleen aan internet
Het probleem is dus niet alleen internet, al speelt dat natuurlijk (ook) mee. Verburg en Van Haastrecht: ‘Dit verlies aan omzet benadeelt de hele samenleving, want daardoor zitten hier straks alleen nog supermarkten, bakkers, slagers en kappers’. Naast een eigentijdse uitstraling van het winkelcentrum zijn volgens Van Haastrecht ook eigentijdse openingstijden belangrijk. Uit een poll die AH Verburg in december 2013 hield over een eventuele zondagopenstelling blijkt dat driekwart van de 750 deelnemers het ieders eigen verantwoordelijkheid vindt te bepalen op welke dagen ieder boodschappen doet, en dat de gemeente zich daarmee niet moet bemoeien.
In die richting ligt dus één van de mogelijkheden om de toekomst van het winkelcentrum van Rijnsburg veilig te stellen. In de ogen van GB ligt de oplossing niet in het stellen van beperkingen voor detailhandel ondernemers, maar juist in het bieden van kansen en dat in de gehele gemeente, dus ook in Katwijk en Valkenburg.
Namens GemeenteBelangen,
Geert Diemer