GB bezoekt bestuur Stichting Castellumpop
Al meer dan tien jaar zijn Linda Smit - van den Berg, John Smit en Arie de Vries de drijvende krachten achter het fenomeen Castellumpop. Wat aanvankelijk begon als kleinschalig evenement, is uitgegroeid tot een begrip dat niet meer weg te denken valt uit Valkenburg. Castellumpop verzorgt twee keer per jaar een popconcert tijdens de Valkenburgse Mart, en op – wat sinds dit jaar - Koningsdag wordt genoemd. Linda en John benadrukken dat zij deze concerten kunnen verzorgen dankzij de hulp van de vele Valkenburgse vrijwilligers. Ook kunnen zij rekenen op financiële steun van Valkenburgse sponsors. Tijdens de Valkenburgse Mart in september moet er verdiend worden voor de Koningsdag in april. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er moet niet heel veel tegenzitten: denk bijvoorbeeld aan het slechte weer dat invloed heeft op het aantal bezoekers aan de Mart en meteen op de opbrengsten van Castellumpop. In 2009 werden de Koninginnedagfeesten afgelast door de tragische gebeurtenis in Apeldoorn. Er was toegezegd dat het bestuur tegemoet zou worden gekomen in de derving van inkomsten. Maar dat zijn loze woorden gebleken.
Ondersteuning
Toch blijft het bestuur enthousiast doorgaan met Castellumpop en dat voor eigen rekening en risico. Dat verdient een groot compliment. Het bestuur heeft echter meer behoefte aan concrete ondersteuning van de gemeente Katwijk. Waarom kost het zoveel moeite om ieder jaar weer de vergunningen gerealiseerd te krijgen? Waarom wordt er op een manier gehandhaafd die niet in verhouding staat tot wat Castellumpop wil zijn: een hartstikke mooi volksfeest waar iedereen welkom is. Waarom is er sinds dit jaar onderscheid tussen kroegen en organisaties als Castellumpop wat het schenken van alcohol betreft? In een Katwijkse kroeg mogen 16- en 17-jarigen wel hun pilsje drinken, maar niet tijdens Castellumpop als Koningsdag gevierd wordt? Dit is feitelijk oneerlijke concurrentie voor organisaties als Castellumpop. Waarom hanteert Katwijk een strenger beleid ten aanzien van sociale hygiëne dan andere gemeenten?
Betrokkenheid
Linda en John pleiten voor een handhavingsbeleid dat meer op maat toegesneden is. Dan kunnen de handhavers ook efficiënter worden ingezet. Ook vergunningen moeten geactualiseerd worden, zoals die voor het alcoholbeleid. Daarnaast kun je alleen overdag overleggen met de ambtenaren, terwijl vrijwilligers overdag werken.
Tot slot is hun wens dat de gemeente Katwijk zich meer betrokken toont met haar vrijwilligers die tijd, geld en energie steken in evenementen die Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg op de kaart zetten. Daar heb je geen citymarketeer voor nodig. Het bezoek aan het bestuur was zeer verhelderend voor de GB’ers die genoeg redenen hebben om een aantal pittige vragen te stellen aan het College.
Namens de fractie van GemeenteBelangen,
Gerard Bol