GemeenteBelangen buiten Collegevorming gehouden
Afgelopen vrijdag is duidelijk geworden dat GemeenteBelangen buiten de coalitievorming wordt gehouden. CDA-voorman Bart van Kruistum heeft dit tijdens een telefonisch gesprek aan lijsttrekker Esther Schonenberg medegedeeld. Van Kruistum, (in)formateur, gaat verder onderzoeken of een coalitie tussen CDA, VVD en CU mogelijk is.
‘’Verbijstering, dat is het eerste wat in mij opkomt’’, zegt Schonenberg. ‘’Maar door deze mededeling valt het laatste puzzelstukje wel op z’n plaats’’.
Esther Schonenberg heeft samen met beoogd wethouder Gerard Bol GemeenteBelangen vertegenwoordigd in de informatieronde.
‘’De eerste gesprek afspraak vond een paar dagen na de verkiezingen plaats. Wij hebben toen onze voorkeur op tafel gelegd. Het is geen geheim dat GemeenteBelangen graag weer plaats wil nemen in het College. Ons voorstel, om met 3 partijen en met 5 wethouders een coalitie te vormen is aangehoord, maar daar is nauwelijks op gereageerd. Middels een persbericht hebben we later vernomen dat een overgrote meerderheid een vierpartijencollege wilde met vier wethouders’’.
Na het vorige week verschenen persbericht bleef het lang stil. ‘’Te lang’’, zegt Esther Schonenberg. ‘’Vandaar dat we zelf maar eens contact hebben gezocht met het CDA’’. Het kwam tot een tweede afspraak waarin Schonenberg en Bol nogmaals hun visie op tafel legden maar daarnaast een duidelijke en belangrijke boodschap achterlieten: dat andere opties natuurlijk altijd bespreekbaar zijn. Er zijn vanuit onze partij geen belemmering opgeworpen. ‘’Tijdens het eerste onderhoud hebben we wel gezegd dat het voor ons moeilijk wordt om samen met de VVD een coalitie te vormen. De programma’s van de VVD en GemeenteBelangen liggen mijlenver uit elkaar. Wij hebben een groep van zeven mensen die, nog voor de verkiezingen, alle programma’s heeft gelezen. Er zijn overzichten gemaakt waaruit duidelijk werd dat de VVD een sterk afwijkend verkiezingsprogramma heeft gepresenteerd. Alleen al op het gebied van financiën is de kloof niet te overbruggen zonder dat een van de partijen alle verkiezingsbeloften overboord zou moeten doen. De programma’s van CU, CDA en GemeenteBelangen liggen juist niet zo ver uit elkaar. Dat laatste maakt het eenvoudiger om tot een akkoord te komen’’.
Schonenberg noemt de recente ontwikkeling een ‘gemiste kans’ voor Katwijk. De gemeente heeft een stabiel en betrouwbaar bestuur nodig. ‘’We staan als gemeente momenteel voor een zware periode waarin flink moet worden bezuinigd. Daarnaast staan er grote projecten op stapel, zoals de RijnGouweLijn, de Rijnlandroute en de bebouwing van Vliegkamp Valkenburg. En wat te denken van wel of geen verplaatsing van de bibliotheek, de cultuurcluster in Duinvallei en de nieuwbouwprojecten in Rijnsburg. Vanuit het CDA hebben wij van meet af aan gehoord: mocht de verkiezingsuitslag het toelaten, dan gaan wij weer met GemeenteBelangen in zee. Wij hebben het gevoel dat we bewust buiten de coalitievorming zijn gehouden en dat onze inbreng is aangehoord, maar niet meer dan dat. En dat is niet terecht. We zijn nota bene de tweede partij van Katwijk met een aanzienlijke verkiezingswinst. We zijn het CDA tot op 800 stemmen genaderd. Maar misschien is dat juist de reden voor deze vreemde wending aan de coalitievorming’’.
Wij hadden gesprekken verwacht over de inhoud, maar het ging het CDA puur om de “poppetjes”. De enige partij die verloren heeft zet zijn coalitiegenoten – die wel hebben gewonnen – buiten spel, in een ware “verdeel en heers” strategie. Deze informatieronde hebben wij als respectloos en als kwetsend ervaren.