Samen met Noordwijk zelfstandig blijven
Wat moet Katwijk doen om de komende tientallen jaren zelfstandig te blijven? Is één van de mogelijkheden om dat te realiseren samenwerken met Noordwijk? Over die vraag sprak en stemde de Katwijkse gemeenteraad donderdagavond 10 juli.
De vorige gemeenteraad besloot 27 februari 2014 tot samenwerking met Noordwijk bij de uitvoering van verschillende taken. Die raad besloot toen dat de nieuwe raad zich na de verkiezingen van maart jl. ook moest uitspreken. Dat gebeurde donderdag 10 juli in een raadscommissie en aansluitend het besluitvormende deel van de raad. De nieuwe raad van Noordwijk had al op 26 juni tot samenwerking met Katwijk besloten.
Samenwerking, hoe en wat?
Waar gaat het om? Het gaat alleen om een samenwerking bij de uitvoering van taken. Een voorbeeld: tegenwoordig hebben Noordwijk en Katwijk samen één milieustraat. Dat biedt beide gemeentes besparingen. Straks voeren ze ook samen de administratie van de begraafplaatsen. Dat is ook voor beide gemeentes voordeliger dan zoals het nu gebeurt.
Waar gaat het niet om? Het gaat niet om samenvoeging van de twee ambtenarenapparaten. Zo’n samenvoeging zou juist veel geld kosten. En het gaat helemaal niet om een fusie van de twee gemeentes, dus met één naam, één burgemeester, één college en één raad. Want Katwijk en Noordwijk willen kost wat het kost zelfstandig blijven.
Standpunt GemeenteBelangen
GemeenteBelangen stemt om vier redenen in met deze samenwerking. De eerste is dat Katwijk dan zolang zelfstandig kan blijven. Als de rijksoverheid of de provincie zouden willen dat Katwijk fuseert, kan Katwijk wijzen op de 88.000 inwoners in haar samenwerkingsverband met Noordwijk. Over tien jaar zijn dat er wellicht 92.000, dus bijna de 100.000 die minister Plasterk nodig vindt.
De tweede reden is dat Noordwijk net als Katwijk zelfstandig wil blijven. De derde reden is dat de twee kustgemeentes veel gemeen hebben. Een voorbeeld: in het moeilijke gesprek met de provincie over de zeejachthaven steunt Noordwijk de opstelling van Katwijk. De vierde reden is dat de twee gemeentes alleen gaan samenwerken als ze daarmee geld kunnen verdienen. Uiteindelijk stemde alleen KiesKatwijk tegen.
Geert Diemer,
Fractie GemeenteBelangen