GemeenteBelangen gaat voor de erfgoedroute Katwijk aan Zee
We zijn allemaal bijzonder, zo willen kinderen hun kamertje met eigen ideeën inrichten en medewerkers willen suggesties geven over hun werkzaamheden of werkplek. Te midden van de duizenden mensen om ons heen, willen we allemaal een eigen persoonlijke plek. En als we op reis gaan, dan kijken we naar de bijzonderheden van de dorpen en steden van onze vakantie in Drenthe, Twente of Spanje. Dus moeten die bijzonderheden wel mooi zijn.
Dat is ongeveer de gedachte achter de erfgoedroute door Katwijk aan Zee die GB al jaren promoot. En dat is ook de gedachte achter de aanbevelingen van de klankbordgroep ‘Aantrekkelijk Centrum’ op het gebied van kunst en cultureel erfgoed in Katwijk aan Zee.
Erfgoedsuggesties om toe te passen
Hoe maak je van Katwijk aan Zee een plek waar de bewoners zich net zo thuis voelen als kinderen op hun kamer? Waar toeristen op een aantrekkelijke manier kennis kunnen maken met de bewoners van Katwijk aan Zee? Veel bewoners en toeristen willen nog eens kijken naar de Boulevard van vóór de oorlog, in het bijzonder naar de sfeervolle villa’s van toen. Deze klankbordgroep wil daarvan een App maken. Wandelaars over de huidige Boulevard kunnen die kan aanklikken als ze hun Smartphone op bijvoorbeeld de Witte Kerk richten. De gemeente zou ook stevige tafels kunnen plaatsen die bestand zijn tegen de stormen en daarop prints bevestigen van schilderijen en foto’s van die vooroorlogse Boulevard. Verder verdient de bestaande beeldenroute op de Boulevard natuurlijk uitgebreid te worden met nieuwe pakkende beelden.
Ondergrondse geschiedenis
In de nieuwe parkeergarage komen prints van prenten, foto’s en schilderijen die te maken hebben met de geschiedenis van dit gebied. Eén thema is wellicht ‘De zee neemt en de zee geeft’. Deze zou bij de ingang van de Blommersstraat kunnen komen, want de Witte Kerk stond ooit midden in het zeedorp. Een ander onderwerp kan de kunstenaarskolonie uit de negentiende- en begin twintigste eeuw zijn met bekende schilders als Sluiter en Toorop. Een andere optie is diverse schilderijen van de bomschuiten op het strand. Deze werden ter hoogte van de Voorstraat aan land getrokken. Dergelijke schilderijen maken dus in één keer duidelijk waarom Katwijk aan Zee bij die lage plek is ontstaan én waarom de kust daar moest worden versterkt.
Illustraties uit het verleden zorgen voor herkenbare parkeerplek
Deze illustraties van het Katwijk aan Zeese verleden kunnen bij de parkeerautomaten worden toegepast zodat de passagiers deze uitvoerig kunnen bekijken als het benodigde parkeergeld na het bezoek aan Katwijk aan Zee betaald moet worden. En de geschiedschilderingen komen ook op plekken tussen de beide ingangen van de parkeergarage. Die schilderingen maken het namelijk voor iedereen makkelijker om in de lange spelonk de eigen auto weer terug te vinden. Je herinnert je beter dat je auto bij ‘De Brittenburg’ of de ‘Vuurbaak’ stond dan bij parkeernummer D6. En dus heb je met deze erfgoedondersteuning een extra visuele stimulans om de auto snel te vinden en weer thuis te komen na een bezoek aan het o zo mooie Katwijk aan Zee.