Is de ontwerper baas over het Hoftuinplein?
Een ontwerper die de gemeente had ingehuurd tekende licht- en vlaggenmasten over het midden van het vernieuwde Hoftuinplein. Ook al hadden de Oranjevereniging en het Paardenmarktcomité daar vraagtekens bij gezet. Donderdagavond 15 februari bespraken ze die met de gemeente.
Het winkelcentrum In de Hoftuin krijgt een prima opknapbeurt, samen met het Hoftuinplein. Tijdens de feestweek en de paardenmarkt staat op dat plein een kermis. Dat moet natuurlijk wel mogelijk blijven.
Maar de licht- en vlaggenmasten maakten het bijna onmogelijk de attracties op het plein te bouwen. En de ontwerper tekende ook nog een verhoging waar rolstoelers maar moeilijk overheen kunnen komen. Niet kermisvriendelijk en zeker niet seniorproof.
GemeenteBelangen vroeg om een nieuw definitief ontwerp. Maar de winkeliersvereniging, een andere grote belanghebbende, kwam de Oranjevereniging en het Paardenmarktcomité direct tegemoet. De vlaggenmasten kunnen ergens anders staan, de verhoging kan weg net als twee van de drie lichtmasten. De wethouder wilde er één houden want de verlichting vanaf de zijkant is te weinig.
Oranjevereniging en Paardenmarktcomité maakten direct na de vergadering mondelinge afspraken met de wethouder. Daardoor komt het voorstel 8 maart toch voor besluitvorming naar de raad. Maar ze willen nu nog wel dat de gemeente de resterende lichtmast demonteerbaar maakt en iedere keer afbreekt en opbouwt. Als de gemeente dat ook afspreekt, kan GB akkoord gaan.
Net als bij de zwarte dennen kwam de inspraak van de inwoners in de klem door een ontwerper die de gemeente had ingehuurd. Ze heeft hier nog steeds een leerpuntje. Hoe zorgt de gemeente dat de beroepsmatige inzichten van de ontwerpers aansluiten op de wensen van de inwoners? Dat hoort bij het participatiebeleid. GB zal er aan werken dat de gemeente de stedenbouwkundige ontwerpers voortaan aanstuurt zoals particuliere opdrachtgevers hun architect aansturen: oplettend, duidelijk en dwingend.