GemeenteBelangen wil dat de gemeente inwoners informeert waarom ze een straat heeft vernoemd naar die en die persoon. Een voorbeeld: velen weten dat Petronella van Saxen in 1133 de abdij van Rijnsburg heeft gesticht omdat dat op haar straatnaambordje staat. Maar wie straks door de nieuwe Clovislaan in nieuwe wijk De Horn rijdt, kan niet op het straatnaambordje lezen dat Clovis een koning was omstreeks 550 na Christus.
Want dat zette de gemeente er niet op. En als je door de Merovingenlaan wandelt, kom je om dezelfde reden niet te weten dat de Merovingen een vorstenhuis waren van 500 tot 800 na Christus.
De gemeente wil in De Horn herinneren aan de inwoners die daar tussen 500 en 800 visten en handel dreven. En hun doden begroeven in een grafheuvel. Dat is een prima idee. En dan is het handig als de straatnaambordjes aan de inwoners vertellen waarom de gemeente die en die straatnaam heeft gekozen.
GB heeft het college gevraagd dat op elk straatnaambordje in De Horn te doen. Gelukkig bleek dat veel raadsleden en wethouder Knape, van erfgoed, het met GB eens waren. Het staat per slot ook in de erfgoednota. En alle tachtig inwoners die in Valkenburg meededen met een participatie bijeenkomst over het erfgoedbeleid steunden dat idee ook.
Maar… de gemeente voert het nog niet uit...
Nog een puntje: laat de gemeente in De Horn nou ook eens vrouwen vernoemen. Ik denk aan de stevige echtgenote van koning Clovis, Clothilde, en aan Brunhilde, de even stevige echtgenote van koning Sigebert I.
Namens de fractie van GemeenteBelangen
Geert Diemer