Wie kent deze versregel niet uit dit onvergetelijke kinderlied uit de jaren zestig? Het werd gevolgd door de prachtige aanvulling ‘twee handen op één buik’. Dit was ook woensdagmiddag 24 april zichtbaar in Rijnburg waar wethouder Gerard Mostert van de gemeente Katwijk de dierenweide naast de eerder aangelegde nieuwe speeltuin opende met een symbolische handeling.
Hier had het vroegere GB – raadslid Wim de Mooij zich in zijn Rijnsburgse periode als wethouder al hard voor gemaakt. En door de ‘motie Van Poppel’ van GB heeft de Katwijkse gemeenteraad enige tijd geleden het ontbrekende bedrag opgebracht om het tekort voor de realisering van de speeltuin te kunnen dekken. Dus GemeenteBelangen had op die plek in de loop der jaren een belangrijke rol, voor mij een reden om als raadslid even bij deze opening te gaan kijken.
Met drie leerlingen van het nabijgelegen Wellantcollege werd de schoolvlag verwijderd en konden tientallen aanwezigen een eerste blik werpen op de naam van deze dierenweide: 'Westerweide’.
‘Samen’ is het sleutelwoord
In zijn gloedvolle openingswoord roemde wethouder Mostert de inzet van de vrijwilligers om na de realisering van de aansluitende speeltuin ‘Westerhage’ zich ook hard te maken voor deze dierenweide. Vroeger, voor de nieuwbouw in deze wijk ‘Westerhaghe’, was er al een dierenweide tussen de flats en het kanaal bij de Sandtlaanbrug gelegen. En nu is de dierenweide weer terug en hoe? Onder de nieuwsgierige blikken van de geiten die buiten stonden, vertelde Mostert dat deze dierenweide door de vrijwilligers twee middagen wordt open gehouden. Die vrijwilligers zijn dan de gastheer / gastvrouw voor de bezoekende kids en hun begeleiders. En dat zullen er vast een heleboel zijn op deze plek waar je kan spelen, de inwendige mens kan laten verzorgen en… de vele dieren verlangend naar je uitkijken.
Kruisbestuiving van de beste soort
De praktische verzorging van de dieren ligt in handen van de leerlingen van het nabijgelegen Wellantcollege. Onder leiding van hun vakdocenten krijgen zij hier hun praktijklessen dierenverzorging en dierenwelzijn. Zelfs een ruimte is in het schitterende gebouw ingericht als leslokaal. Niet alleen uit een boekje leren hoe je om moet gaan met konijnen, cavia’s, kippen, geiten, schapen, agapornissen maar echt met ze bezig zijn en ze verzorgen, dat is onderwijs anno 2013!
Met de vele vrijwilligers, die na afloop ook door de wethouder werden ‘gestruikt’, de inzet van Factor Welzijn, de steun van het Wellantcollege en de gemeente Katwijk is hier weer een unieke groene educatieve plek in de gemeente Katwijk gerealiseerd.