Op 2 januari 2014 bezochten Gerard Bol, René Slootweg, Cees Noort en Emile Soetendal van GemeenteBelangen de initiatiefnemer van de Indoorvolkstuinen in Rijnsburg, Gerardo van Egmond. De kassen liggen direct aan het Kanaalpad Noordwest in Rijnsburg. Vanaf 1 februari 2014 is het mogelijk om indoor je eigen volkstuin te hebben. Een lumineus idee! Meer dan voldoende reden voor een werkbezoek door GB. Gerardo is van huis uit anjerteler en verdient daarmee al dertien jaar zijn boterham.
Wet voorkeursrecht gemeenten?
De wijziging in de bedrijfsvoering is uit nood geboren, omdat op de grond van zijn bedrijf de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG) ligt. De WVG is bedoeld om gemeenten een betere uitgangspositie te geven op de grondmarkt. Dat betekent dat bij verkoop van het bedrijf, Gerardo het bedrijf eerst aan de gemeente te koop moet aanbieden. Oorspronkelijk was het idee van de gemeente om op de grond van de ondernemer een aantal luxe villa’s neer te zetten, maar door de huizencrisis is daar niets van terecht gekomen. Niettemin ligt de WVG nog altijd op de grond. Dat is vreemd, omdat de woningmarkt voorlopig nog wel in zwaar weer verkeert. Onzekerheid over de toekomst van zijn bedrijf, een gemeente die tot nu niet bereid is om de WVG van zijn grond te halen, wel of niet investeren in zijn bedrijf… allemaal overwegingen die bij Gerardo uiteindelijk hebben geleid tot het initiatief van de indoorvolkstuinen. Het is de bedoeling dat de volkstuinen biologisch van opzet worden. En natuurlijk mogen er geen gewassen worden verbouwd die bij de wet zijn verboden. Voor de rest zijn er niet veel regels, maar wel heel veel enthousiasme om dit indoorproject te kunnen starten. De interesse voor de volkstuinen is er niet alleen vanuit Rijnsburg. Dat is ook het goede nieuws. Mensen uit de regio komen ook op dit schitterende initiatief af. GemeenteBelangen vindt het belangrijk dat zo’n initiatief alle aandacht krijgt. Ondernemers die hun nek uitsteken, zeker in deze tijden, verdienen dat!
Duurzaam ondernemerschap
Het initiatief van Gerardo laat zien dat ondernemerschap de bron van innovatie en economische groei is. GemeenteBelangen wil ondernemerschap dan ook stimuleren. Voor GemeenteBelangen is het ondernemerschap cruciaal voor een sterke lokale economie en werkgelegenheid. Om sterk te blijven, moet er daarom ruimte zijn voor ondernemen en voor innovatie. Daarom verdient Gerardo net als andere ondernemers, alle ruimte om dat mogelijk te maken. GemeenteBelangen wil daarom dat de gemeente ook meewerkt aan het kantelen van de oude naar een nieuwe economie die gebaseerd is op de principes van innovatie en duurzaamheid. Dat kan bijvoorbeeld door startende vernieuwers leegstaande kantoorruimte aan te bieden of braakliggende grond, te zorgen voor werkplaatsen voor lokale innovatieve en duurzame ondernemers, en innovatieve bedrijven een platform aan te bieden ter inspiratie voor het overige bedrijfsleven. Bij de duurzame economie hoort het betrekken van lokale bedrijven bij energiebesparing, het stimuleren van een lokale energiemaatschappij en lokaal duurzaam geproduceerd voedsel. Ziet u over een paar maanden iemand met een brede glimlach op de mond door de Brouwerstraat fietsen, met vier komkommers onder de snelbinders? Op zeker dat het een van de 42 eigenaren van een kavel indoor volkstuin bij Gerardo van Egmond is. En wilt u dat ook… er is nog plek in zijn volkstuinherberg!