Actueel

Geert Diemer

Samen grondstoffen afvoeren

  • Geschreven door Geert Diemer

Bijna alle inwoners willen wel meer afval scheiden. Maar het college doet daar bijna niets mee. Zijn plan voor ‘Omgekeerd inzamelen plus light’ werkt vooral met ‘straffen’. Het wil de ondergrondse containers voor keuken- en tuinafval vervangen door de minder hygiënische rolcontainers. Om ze te kunnen inspecteren op ‘contrabande’ en de eigenaar te kunnen beboeten. Ook wil het college iedereen 200 meter met restafval laten lopen en 150 eurocent rekenen voor elke inworp.

volle container bij supermarkt

 

GB vindt dat het college eerst het gebruik van de twee inzamelsystemen van Katwijk en Rijnsburg moet vergemakkelijken, samen met de inwoners. En elk kwartaal meten en publiceren hoeveel voortgang beide systemen maken. Ook de voortgang van de milieuparkjes meten en per wijk publiceren, al zijn die voor ieder toegankelijk. En dan na twee jaar samen beoordelen.

 

Laat de gemeente in heel Katwijk meer milieuparkjes maken en daarin meer containers plaatsen zodat mensen minder ver hoeven lopen. In Duyfrak kunnen de inwoners hun glas, papier of plastic maar op één plek in ondergrondse containers stoppen. In Westerhaghe heeft de gemeente vorig jaar het milieuparkje uitgebreid. De omwonenden zien nu meer mensen het parkje gebruiken.

 De gemeente moet ook de verzamelcontainers bij de supermarkten zoals bij de Digros enzovoort niet meer laten overlopen. Bijvoorbeeld door te eisen dat de bedrijven containers neerzetten met een inwendige sensor die een signaal zendt naar het afvalbedrijf als de container bijna vol is.

De gemeente kan ook de openingstijden van de milieustraat verruimen. Dan hoeven werkende doe-het-zelvers minder bouwafval, puin en KCA in het restafval te storten. Zij hebben meestal te weinig afval voor een VLIKO bak maar ze kunnen door de week niet bij de milieustraat terecht na 1630 uur, en zaterdags niet na 1500 uur. Ook kunnen ze zaterdagmiddag geen puin naar het grondbedrijf brengen want dat sluit al om 1230 uur.

De gemeente kan het voor de verenigingen weer lonend maken het oud papier op te halen. En ze kan bij de containers voor restafval en GFT een extra ondergrondse container voor plastic maken. De gemeente kan sorteeranalyses maken van individuele buurtcontainers en de uitkomst op het deksel plakken. Dan weten de inwoners hoeveel ze nog extra moeten scheiden. En wat denkt de gemeente van afvalcoaches? Er zijn vast pensionado’s die buurten aan een hoger scheidingspercentage willen helpen, net als in Arnhem.

GB hoorde trouwens dat de meeuwen blij zijn met de extra rolcontainers…