Actueel

René Slootweg

College schuift verantwoordelijkheid N206 naar de provincie af

  • Geschreven door René Slootweg

De N206 is voor veel inwoners van vooral Katwijk Binnen een doorn in het oog, veel geluidsoverlast, fijnstof en roet is al jaren een grote ergernis. Maar dit college lijkt er geen vat op te hebben, zij schuiven de verantwoordelijkheid af richting de provincie.
Al heel lang probeert de fractie van GemeenteBelangen dit onder de aandacht te brengen maar het lijkt gericht aan dovemansoren.

N206

In 2008 diende GemeenteBelangen een motie in om de snelheid vanaf de Molentuinweg richting Noordwijk omlaag te brengen. Met succes, want in 2010 is daar de snelheid omlaag gebracht van 100 naar 80 km/h.
In 2015 dienden we weer een motie in, die met grote meerderheid werd aangenomen, om het ook de snelheid op de N206 op het stuk bij Rijnsoever naar 80 km/h te brengen.
In 2017 diende GB een initiatiefvoorstel in voor een DoDo variant (Dicht Open Dicht Open), maar de andere partijen in de raad vonden dat een slecht idee, het college reageerde zelfs helemaal niet.
Toen er in 2022 nog steeds geen bord 80 stond heeft GB de motie uit 2015 nogmaals langs de raad gestuurd, maar toen waren de huidige coalitiepartijen tegen, want dit punt stond immers in hun coalitieakkoord.

Recent heeft GB nogmaals vragen gesteld over het uitblijven van opnieuw aanleggen van het versleten geluidsarm asfalt en waar toch het bordje 80 nu blijft.

Geluidsarm asfalt helpt enorm in het reduceren van het weggeluid, maar dit soort asfalt is sneller versleten dan “gewoon” asfalt. Op het stuk langs Rijnsoever is al twee jaar compleet versleten en maakt nu net zo veel herrie, en misschien wel meer dan gewoon asfalt. De provincie geeft aan dat deze laag pas in 2026 wordt vervangen, dat is dus 4 jaar te laat!!
Met de plaatsing van een geluidscherm bij Tranendal wordt er ook geluidsarm asfalt gelegd, maar als dit na verslijten ook niet op tijd wordt vervangen zit de wijk erachter wederom met enorme geluidsoverlast.

Daarnaast staat het bordje 80 er ook nog niet, de provincie laat weten “Hiervoor zou de vormgeving van de weg ingrijpend moeten worden gewijzigd…”

Natuurlijk complete onzin, want de vormgeving van de Tjalmaweg richting Leiden is precies hetzelfde en daar is wel een maximumsnelheid van 80 km/h. Het probleem daar is de handhaving, want er lijkt zich niemand aan te houden…

De wethouder laat aan GB weten dat de provincie verantwoordelijk voor deze weg is en hij daar niet veel aan kan doen.

GB is van mening dat het college zich niet achter de provincie kan blijven verschuilen en zich harder moet opstellen voor een betere leefomgeving rond de N206..

 

Zie ook andere stukken op onze website over de N206:
https://www.gbkatwijk.nl/2-actueel/1156-verminder-overlast-n206
https://www.gbkatwijk.nl/2-actueel/1032-raad-wil-geen-verdieping-n206-bij-duinvallei
https://www.gbkatwijk.nl/2-actueel/1005-gb-de-dodo-de-pioniersbaan-en-de-n206
https://www.gbkatwijk.nl/2-actueel/981-gb-wil-een-dodo-voor-n206
https://www.gbkatwijk.nl/2-actueel/503-gemeentebelangen-motie-snelheids-vermindering-n206
https://www.gbkatwijk.nl/2-actueel/720-verdieping-n206-bij-duinvallei
https://www.gbkatwijk.nl/2-actueel/492-college-weinig-overtuigingskracht-bij-provincie